مقایسه ویدئو پروژکتور LCD ،DLP و LED

با توجه به تنوع زیاد ویدئو پروژکتور ها در بازار، خریدن یک ویدئو پروژکتور ممکن است کمی گیج کننده به نظر برسد.

یکی از مهمترین مسائلی که باید در انتخاب یک ویدئو پروژکتور در نظر بگیرید، تکنولوژی استفاده شده در دستگاه می باشد. پروژکتور های مدرن امروزه از انواع مختلفی مانند DLP، LCD، 3LCD،  ساخته شده اند.

در این مقاله قصد داریم به تعاریف انواع تکنولوژی ساخت و تفاوت بین پروژکتور ها و مزایا و معایب آن ها بپردازیم.

معرفی تکنولوژی LCD ،DLP و 3LCD در ویدئو پروژکتور

دیتا ویدئو پروژکتور یکی از تجهیزات آموزشی پرکاربرد است که به صورت گسترده در مدارس، دانشگاه ها و حتی ادارات و سازمان های مختلف استفاده می شود. انواع ویدیو پروژکتور بر اساس تکنولوژی ساخت به سه گروه پروژکتور LCD، پروژکتور DLP و پروژکتور 3LCD تقسیم می شوند. در ادامه به بررسی هریک از تکنولوژی های LCD-DLP-3LCD در ویدیو پروژکتور می پردازیم.

معرفی تکنولوژی LCD ،DLP و 3LCD در ویدئو پروژکتور

پروژکتور های DLP

تکنولوژی (Digital Light Processing (DLP به معنی پرداژش دیجیتالی نور است و برای اولین بار از دهه ۱۹۸۰ وارد بازار شد. تکنولوژی DLP با استفاده از انحراف آینه‎های میکروسکوپی دیجیتالی کار می‎کند و DMD به معنی دستگاه میکرو آینه‎ای دیجیتالی می‎باشد. (digital micromirror device)

DMD به عنوان یک کلید نوری عمل می‎کند. DMD از حدود ۳/۱ میلیون آینه میکروسکوپی تشکیل شده است که هر یک به تنهایی تا ۵۰۰۰ بار در ثانیه می‎توانند به جلو و عقب حرکت داده شوند ( خاموش و روشن ). فرکانس بسیار بالایی که توسط چشم انسان قابل رویت نمی‎باشد. رنگها توسط چرخه رنگی که متشکل از سه رنگ اصلی ( قرمز- سبز- آبی ) است ایجاد می‎گردند و بدینوسیله با بهره گیری از پردازش دیجیتالی، تصاویری با کیفیت بسیار بالا حاصل می‎گردد. در حالی که تراشه‎ها‎ی آن می‎توانند ۱۶٫۷ میلیون رنگ ایجاد کنند، یک پروژکتور DLP با ساختار سه تراشه می‎تواند ۳۵ تریلیون رنگ ایجاد کند. پس از آنکه رنگ به DMD می‎رسد، تصویر از طریق لنز و سپس بر روی صفحه نمایش داده می شود.

مزایا و معایب پروژکتورهای DLP

پروژکتور DLP نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری نسبت به پروژکتور های LCD دارند. زیرا به فیلتر  نیاز ندارند و تراشه مهر و موم شده‎ای دارند،به طوری که گرد و غبار نمی تواند بر روی تراشه بنشیند و باعث لکه شدن تصویر گردد. پروژکتورهای دی ال پی، به طور موثری نسبت به محو شدن رنگ در امان هستند. با این حال، پروژکتور DLP با چرخه‎های رنگ آهسته‎تر ممکن است باعث رنگین‎کمان شدن تصویر شوند.

علاوه بر این، در حالی که تراشه مهر و موم شده است، اما دیگر قطعات اینطور نیستند. بنابراین گرد و غبار می‎تواند بر روی چرخه ی رنگ بنشیند و و بر کیفیت تصویر تاثیر بگذارد. نقطه ضعف دیگر ممکن است مربوط به محدوده دید ضعیف باشد. بیشتر پروژکتورهای DLP زوم و یا عملکرد تغییر لنز ندارند که بدین معنی است که برای محیط های کوچک مناسب هستند. چون در DLP پیکسل‎ها به هم نزدیکتر هستند، پدیده “Chicken wire” یا “Screen Door” کم‎تر به چشم می‎خورد. این مساله در اطلاعات تغییری حاصل نمی‎کند و تنها تصاویر ویدئویی صاف تری ارائه می‌دهد.  لازم به ذکر است که  نسبت کنتراست (Contrast) در دستگاههای DLP به مراتب بالاتر است.

به دلیل اینکه پروژکتورهای DLP از اجزای کمتری تشکیل شده اند، در حجم کمتری می‎توانند ساخته شوند تا حمل آنها راحت تر باشد.برخی ادعا دارند که طول عمر پروژکتورهای DLP از پروژکتورهای LCD بیشتر است. اگر می‎خواهید از پروژکتور بعنوان سینمای خانگی استفاده کنید و نیز قابلیت حمل آسان آن مد‎نظر شماست، از پروژکتور DLP استفاده کنید. 

 

پروژکتور های DLP

پروژکتور هایLED

پروژکتور های LED از یک یا چند LED استفاده می‌کنند که طول عمر آن ها بیش از بیست هزار ساعت است. رنگ نمایش داده شده توسط آن ها بسیار بهتر است و مصرف توان آن نیز بسیار کمتر است. این ویدیو پروژکتور گران تر از مدل های دیگر می باشند. هزینه حفظ و نگهداری آن ها ناچیز است و حرارت کمتری تولید می کنند. اما این نکته را در نظر داشته باشید که پروژکتورهای LED نسبت به پروژکتورهای LCD, یا DLP شفافیت کمتری دارند؛ بنابراین در صورتی که داخل اتاق نور طبیعی بسیار زیادی وجود دارد؛ استفاده از دیتا ویدئو پروژکتور های LED توصیه نمی شود.
برخی از پروژه های بسیار پیشرفته با خصوصیتی به نام جابجایی لنز به بازار عرضه شده اند. این پروژکتور ها یک ریل فیزیکی دارند که لنز را  در جهت بالا و پایین یا چپ و راست  تنظیم می کند تا تصویر نیز جابجا شده و در محل مناسب  قرار بگیرد. بدیهی است که این ویژگی انعطاف پذیری  بسیار زیادی را هنگام نصب پروژکتور  در اختیار کاربر قرار می دهد.

پروژکتور های LCD

از سال ۱۹۸۰ به بعد اکثر دیتا پروژکتورها با استفاده از تکنیک LCD تولید شده اند. همانطور که می‎دانید LCD به معنی نمایشگر کریستال مایع (liquid crystal displays) است. با این تکنیک، نمایش جداگانه‎ای از هر یک از نقاط تصویر بر صفحه نمایش امکان پذیر می‎شود. این نقاط به صورت دلخواه قابل تغییرند تا تصویر شفاف و واضحی ایجاد گردد. همچنین، پروژکتورهای LCD نورسفید را با استفاده از سه آینه که (dichroic mirrors) نامیده می شوند به رنگهای اصلی (قرمز- سبز- آبی) تفکیک کرده و سپس با هدایت آن به نمایشگر های LCD مجددا با هم ترکیب می نماید. وقتی که نور از طریق پنل LCD ارسال می شود، تک پیکسل ها برای دادن اجازه ی عبور نور یا مسدود کردن آن باز یا بسته می شوند. سپس رنگ های مجزا به کمک یک منشور دیگر یکی شده و به روی صفحه‎ی نمایش ارسال می‎شوند و تصویر واحدی با بیش از ۱۶٫۷ میلیون رنگ ایجاد می کنند ، که از طریق لنز عبور کرده و روی صفحه نمایش پخش می شوند.

پروژکتور های LCD

مقایسه ویدیو پروژکتور LCD ،DLP و LED

در ادامه مقایسه ویدئو پروزکتور LCD و DLP و LED، باید بگوییم که پروژکتورهای DLP چون نیاز به فیلتر ندارند و در مقابل گرد وغبار نیز ایمن هستند، نسبت به پروژکتورهای LCD کمتر نیاز به تعمیر و نگهداری خواهند داشت. اما امکان زوم یا تغییر لنز در آنها وجود ندارد. علاوه بر این دیتا پروژکتورهای LCD نسبت به پروژکتورهای DLP شدت روشنایی بیشتر و قیمت پایین تری دارند. در یک توضیح کامل تر می توان گفت پروژکتور DLP برای استفاده های تجاری و آموزشی و پروژکتور LCD برای استفاده در منزل و به عنوان سینمای خانگی مناسب تر است.

نوع دیگر ویدئو پروژکتورها، پروژکتوهای LED که بر اساس جدید ترین تکنولوژی روز ساخته شده اند. در این فناوری لامپ پروژکتور حذف شده است و لیزر و نور ال ای دی جایگزین آن شده اند. LED رفته در ساخت این نوع ویدئوپروژکتور، عمر بسیار طولانی تری نسبت به انواع لامپ ها دارد. به طور میانگین طول عمر یک ویدئو پروژکتور LED در حالت نرمال 20000 ساعت و در حالت اکو 30000 ساعت خواهد بود که چند برابر مدل های لامپی است. به این ترتیب یک پروژکتور ال ای دی برای چند سال (متناسب با نوع استفاده ای که از آن می شود)، به عملکرد بدون نقص و کم خرج خود ادامه می دهد. علاوه بر این منبع نوری این نوع ویدئو پروژکتور هیچ گاه نیاز به تعویض نخواهد داشت. همچنین لازم به ذکر است که دیتا پروژکتور LED بسیار کم صداتر از پروژکتورهای LCD و DLP هستند و هزینه بسیار کمتری را برای نگهداری و تعمیر نیاز دارند.

 

مقایسه ویدیو پروژکتور LCD ،DLP و LED
 
نوشته شده توسط :
منبع :
شما هم می توانید نظر خود را ثبت کنید

ثبت نظر : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.